Friday, August 5, 2011

FAM masih ikut peraturan.

PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) menerusi siaran medianya menjelaskan hukuman penggantungan dan denda dikenakan ke atas lima pemain skuad Perak adalah mengikut peraturan yang termaktub dalam peraturan dan undang-undang badan induk bola sepak negara itu.
Siaran media itu menyebut tiga pemain - Mohd Syazwan Mohd Roslan, Shahrulnizam Mustafa dan Azmeer Yusof- memberi maklum balas lewat daripada tarikh ditetapkan terhadap surat pertuduhan yang dihantar FAM manakala dua lagi pemain, Akmal Rizal Ahmad Rakhli dan Mohd Nasril Nourdin langsung tidak membalasnya.


Ia kemudiannya dibawa kepada jawatankuasa tatatertib FAM untuk dibicarakan pada 6 Julai lalu.
Hasilnya kelima-lima terbabit didapati bersalah terhadap dua pertuduhan asal dan satu kesalahan menghina jawatankuasa iaitu gagal memberi makluman balas ke atas surat pemakluman kepada FAM pada tarikh ditetapkan.

Untuk pertuduhan pertama, kelima-lima pemain terbabit didapati melakukan kesalahan 3.2 Kod Tatatertib FAM 2010 iaitu menyerang secara menghampiri dengan agresif iaitu meluru ke arah kumpulan pengadil menyebabkan setiap seorang digantung empat perlawanan automatik dan denda RM2,000.

Bagi tuduhan kedua, kesalahan 5.3 Kod Tatatertib FAM 2010 iaitu mengeluarkan kata-kata yang menyinggung perasaan iaitu kesat, lucah, mencela, mencaci, mengaibkan, mengeluarkan kata-kata nista kepada kumpulan pengadil yang menyebabkan mereka terbabit digantung automatik tiga perlawanan serta didenda RM2,000 setiap seorang.
Menurut siaran media itu lagi, FAM bertindak selepas menerima laporan pengadil pada 21 Mei mengenai insiden yang dilakukan lima pemain Perak terbabit semasa perlawanan Liga Super 2011 antara Perak menentang Sabah.

Pihak sekretariat kemudiannya meneliti Kod Tatatertib FAM 2010 dan mendapati dua kesalahan yang dilakukan pemain Perak dan surat pertuduhan dikeluarkan pada 23 Jun dan difaks kepada Persatuan Bola Sepak Perak pada hari sama.
Ia turut menyatakan pihak sekretariat dalam proses untuk menyiapkan rumusan rayuan untuk diserahkan kepada Pengerusi Jawatankuasa Rayuan FAM untuk dipertimbangkan.

Semalam, Arena Metro menyiarkan kenyataan Presiden Kelab Peminat Bola Sepak Perak (KPBP), Abdul Jamil Othman yang menyifatkan keputusan jawatankuasa tatatertib itu tidak profesional dan keterlaluan dalam menghukum kelima-lima pemain berkenaan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...