Friday, August 5, 2011

Pilihan Terbaik Skuad Olimpik Malaysia 2011

BEKAS pengendali skuad Olimpik, B Sathianathan menyifatkan, barisan pemain Olimpik kendalian Ong Kim Swee adalah yang terbaik pernah dikumpulkan.

Menurutnya, pemain yang ada ketika ini dilihat mantap, selain mempunyai persefahaman tinggi serta memiliki mutu permainan baik.

“Saya lihat pasukan yang dibimbing Kim Swee mampu pergi jauh di peringkat antarabangsa kerana mereka sudah bersama dalam tempoh masa agak lama.


“Selain itu, terdapat kualiti dalam pasukan ini, kerana beberapa pemain bermain untuk skuad utama kebangsaan, sesuatu jarang berlaku pada masa lalu,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Sathia berkata, situasi itu sedikit berbeza ketika beliau membimbing skuad Olimpik empat tahun lalu.

Beliau berkata, ketika itu beliau tidak mempunyai banyak pilihan selain terpaksa mengumpul pemain dalam tempoh singkat.

“Saya akui, dulu kita belum cukup sedia. Latihan cuma dijalankan selama sebulan menyebabkan pemain sukar mencari keserasian.

“Ini berbeza dengan apa yang kita ada sekarang, mereka sudah bersama lebih setahun malah beraksi dalam Liga Super,” katanya.

Mengulas mengenai kemenangan ketiga anak buah Kim Swee dalam aksi persahabatan di Slovakia semalam, Sathia berkata ia bagus kerana mampu menaikkan semangat dan moral pemain menjelang aksi peringkat kumpulan Kelayakan Olimpik London, September ini.

Bagaimanapun katanya, pemain perlu berusaha dan bekerja keras, jika mahu menumpaskan Jepun, Syria dan Bahrain yang menanti Malaysia di Kumpulan C.

“Jepun merupakan sebuah pasukan yang kuat dalam sukan bola sepak, begitu juga Syria dan Bahrain.

“Namun dengan pelbagai program yang kita wujudkan, harapan amat tinggi untuk melihat Malaysia melangkah ke sukan Olimpik,” katanya.

Malaysia bakal berdepan Jepun dalam perlawanan pertama Kumpulan C, 21 September depan sebelum aksi timbal balik di Kuala Lumpur pada 22 Februari tahun depan.

Anak didik Kim Swee layak ke peringkat ketiga, selepas menyingkirkan cabaran Pakistan dan Lubnan di saingan awal kelayakan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...